51

I noticed in S04E01 "The Best Of Both Worlds: Part 2" (at 08:20 when Riker and Worf enter the turbolift), there is a black opening at the end of the hallway, however when they reach engineering there is a orange door on the end of the hallway, indicating they've reached another section of the ship and a different decor. How did they achieve this?

Did they have an actual lift mechanism? Did they turn it around? Did they quickly change decor while they where filming the scene? Note that the scene in question was continuous and did not use the "freeze" command as used in some other scenes (h/t to @Zeiss Ikon)

6
99

According to Memory-Alpha, which lists as source the Star Trek: Fan Collective - Borg DVD set text commentary:

Cliff Bole filmed the scene wherein Riker and Worf share an elevator trip – from one corridor to another – in one continuous shot, using a subtle lighting difference in the corridor set to make it seem as if the turbolift (which did not actually move) had traveled between two different corridors. An alcove at the far end of the corridor is dark when the characters enter the lift but lit when they exit. (Star Trek: Fan Collective - Borg text commentary)

3
  • 6
    Thanks this is a very good answer. I will wait the customary day or two before accepting but this has answered it.
    – Tom Sol
    Mar 23 at 16:19
  • 1
    I'm reminded of a description of how they moved the TARDIS back in the older Doctor Who episodes - they just picked the whole thing up with a forklift and drove it to where it needed to be. But then they never had to handle being able to enter, transport somewhere/when and then leave in one continuous shot. And it wasn't until the reboot show that you ever got to see outside the TARDIS from inside or vice versa, by which point they had CGI and other more advanced techniques at their disposal. Mar 24 at 14:27
  • 3
    there you go - the magic of TV... they switched on a light.
    – n00dles
    Mar 26 at 2:18
69

Taking into account that the background setting is identical, it looks like they simply altered the lighting slightly between the time that Riker and Worf walk into the lift and then walked out again.

The door in the background is a dark umber colour when they walk in and then lighter orange when they walk out, an effect that would be achieved by merely illuminating the door slightly.

enter image description here

3
  • 4
    Nice answer, you where certainly fast :). I will go for dennis_vok's answer because he has reference material, but I wish I could accept them both!
    – Tom Sol
    Mar 23 at 16:23
  • 4
    @TomSol - His is certainly the better answer but I'll be updating the picture later with a better image quality.
    – Valorum
    Mar 23 at 16:34
  • 4
    I wish we could merge answers, your image comparison is great!
    – dennis_vok
    Mar 24 at 7:47

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.